A KOMPLEX FELZÁRKÓZÁSI KÉPZÉSEKRŐL

A Kormány a felnőttképzést érintően 2021.06.07-én új jogszabályt fogadott el, a komplex felzárkózási képzésekről szóló 311/2021. (VI.07.) Korm. rendeletet, mely e képzések engedélyezési és ellenőrzési feladataira a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságot jelölte ki. Az új szabályozás alapján a felnőttképzés fókuszában álló csoportos formával párhuzamosan, azt kiegészítve e képzések szervezése során a továbbiakban az eddiginél lényegesen nagyobb hangsúlyt szükséges a személyre szabott, differenciált fejlesztésre is fektetniük mindazoknak, akik az alacsony iskolai végzettségű társadalmi réteget kívánják támogatni.

Kötelező mobilitási mentori szolgáltatás

Az új követelményrendszer lényegi eleme, hogy a komplex felzárkózási képzésekhez mobilitási mentori szolgáltatást is kötelezően előír. A mobilitási mentor a felnőttképző szervezet megbízásából ellátott támogató tevékenysége során a képzésben résztvevő személy társadalmi felzárkózását, munkaerő-piaci elhelyezkedését akadályozó tényezőket igyekszik enyhíteni és megszüntetni. Ennek érdekében a mobilitási mentor a képzésben résztvevőkre – életkörülményeik felmérését követően – egyéni fejlesztési tervet készít, meghatározva abban az egyén hátrányainak csökkentéséhez szükséges intézkedéseket. A mobilitási mentori szolgáltatás bevezetése jelenti elsősorban azt az új elemet, amely a komplex felzárkózási képzést – az eddigi felzárkózási képzésekhez és a piaci alapon folytatott képzésekhez képest – hatékonnyá és eredményessé teszi a támogatott, vagyis az Európai Unió és a magyar állam által finanszírozott programokban.

 

Szolgáltatási program: egyéni igényekre alapozott csoportos fejlesztés

A felnőttképzők a csoportos forma mellett a személyes foglalkozást is rendszerszerűen kell, hogy biztosítsák e célcsoport számára. Mindezt az ún. „szolgáltatási program” segíti elő, melyet a képzésszervezők a felnőttképzési törvény szerinti képzéshez kapcsolódóan állítanak össze. E dokumentum az egyéni igények csoportszinten kezelt fejlesztéseinek ütemezett, átlátható és nyomon követhető terve (lásd: alábbi ábra).

A szolgáltatási program jóváhagyása és ellenőrzése

A szolgáltatási programot a felnőttképző a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósághoz kell, hogy benyújtsa, mely ellenőrzi a Korm. rendeletben foglaltaknak való megfelelőségét. Jóváhagyás esetén e program a képző által meghatározott hátránykompenzációs szolgáltatások kötelezettségvállalási dokumentumává válik, mely megfelelő keretet kínál azok teljesítésének ellenőrzéséhez is.

Ingyenes mentorképzések országszerte a TEF igazgatóságain

A felnőttképzés többletfeladataival a felnőttképzők nem maradnak magukra, hiszen a szabályozás egységes szakmai szempontok és követelmények szerint felkészített szakembereket rendel melléjük a mobilitási mentorok személyében. E szakemberek az alacsony iskolai végzettségű, hátrányos helyzetű felnőtteknek szervezett képzések nélkülözhetetlen közreműködői, a „komplex fejlesztések katalizátorai”. A komplex felzárkózási képzésekhez szükséges létszámú és megfelelő területi elosztású szakemberállomány biztosításához a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság regionálisan, több turnusban szervezett képzéssorozat keretében kínál lehetőséget országszerte az elkövetkező időszakban.

Tematikus online felület a képzésszervezés elősegítésére

Intézményünk a honlap tematikus felületén szakmai ajánlásokat és formanyomtatványokat tesz elérhetővé a képzésszervezésben érintett szervezetek, intézmények munkatársai számára a komplex felzárkózási képzések szervezésének elősegítése céljából.

Kérdéseiket, észrevételeiket, javaslataikat a komplexkepzes@tef.gov.hu e-mail címen várjuk.

Bízunk benne, hogy Önök is partnereink lesznek és komplex felzárkózási képzéssel támogatják hátrányos helyzetű felnőtt honfitársaink esélyeinek erősítését a társadalmi felzárkózási folyamatban!

Eseménynaptár

2024. Május
HKSzCsPSzV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hétfői munkanapon: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512