Helyi Esélyegyenlőségi Programok (HEP)

 

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság az Alaptörvény XV. cikk (4) bekezdésében, valamint az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvényben foglaltak érvényre juttatása céljából a MNTFS-sel összhangban ellátja a társadalmi felzárkózás képzési, szervezési, területi módszertani és kutatási feladatait.

 

Ennek keretében:

  • támogatja a  települési önkormányzatokat a  helyi esélyegyenlőségi programjuk tervezésében, felülvizsgálatában és megvalósításában,
  • működteti az országos esélyegyenlőségi mentorhálózatot. Az Országos Esélyegyenlőségi Mentor Hálózat tagjai az TEF Program-végrehajtási és Módszertani Főosztályának Helyi Esélyegyenlőségi Programok Osztálya szakmai irányítása mellett megyénként látják el a települések Helyi Esélyegyenlőségi Programjával kapcsolatos mentori feladatokat.

 

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény szerint a 3177 magyarországi település önkormányzat ötévente öt évre szóló helyi esélyegyenlőségi programot (HEP) fogad el, amelyet kétévente át kell tekinteni, szükség esetén pedig felülvizsgálni, illetve módosítani. Az időarányosan esedékes HEP áttekintése és felülvizsgálata, illetve az új HEP elkészítés 2021. július 1-től a BM által közzétett módszertani útmutató alapján történik.

 

A települési önkormányzatok részéről díjmentesen igénybe vehető szolgáltatás része többek között a helyszíni mentorálás, a HEP Fórumon történő aktív, segítő részvétel, az önkormányzati HEP referensek képzése, valamint az e-mailen, telefonon, illetve egy internetes támogató szoftveren keresztül történő folyamatos kapcsolattartás. A mentorok segítséget nyújtanak a települési HEP dokumentumok megalkotásához, a kötelező képzések megszervezéséhez, az intézkedések végrehajtásához, az előrehaladás ellenőrzésének támogatásához, a kötelező felülvizsgálatok támogatásához, és a település szintű felzárkózási szakmai párbeszéd – HEP Fórum generálásához.

A Fórum által meghatározott települési igények, és a közösen árgondolt intézkedések fontos szerepet játszanak a település jövőjének alakításában. A Helyi Esélyegyenlőségi Programok a település stratégiai dokumentumai, a Nemzeti Felzárkózási Stratégia megvalósításának alapkövei.

 

A felzárkózási stratégiák, valamint a hozzájuk kapcsolódó EU-s és hazai projektek hangsúlyozott szempontja, hogy azok mennyire képesek illeszkedni a települési lokális felzárkózási programjaihoz.  A minőségi HEP-ek intézkedései iránymutatást adnak a Belügyminisztériumnak az új fejlesztési irányok, akciótervek elkészítéséhez.

 

A Helyi Esélyegyenlőségi Programok elérhetőek:

A Belügyminisztériumi Módszertani Útmutató a HEP elkészítésének részletes szempontjairól

Eseménynaptár

2024. Július
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hétfői munkanapon: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512