TERMELŐ MŰHELYEK – MUNKAHELYTEREMTÉS

 

A TEF egyik fontos feladata a foglalkoztatás támogatása, munkahelyek kialakítása a hátrányos helyzetű régiókban. Az esélyteremtés új eszközeként jöttek létre a termelő műhelyek, amelyeket a „képzés, foglalkoztatás és munkahelyteremtés” hármas céljával hoztunk létre az ország gazdaságilag elmaradottabb térségeiben.

A TERMELŐ MŰHELYEK a hátrányos helyzetű felnőttek – közfoglalkoztatásból a nyílt munkaerőpiacra történő – továbblépésének potenciális és hatékony eszközei lehetnek.

 

 

Házgyár projekt Miskolcon

 

A TEF 2020-ban kezdte el a felzárkózó települések munkahelyteremtő és foglalkoztatást elősegítő „Házgyár” programjának előkészítését, amely 2021-ben már teljeskörűen működött.

A miskolci házgyár átadása 2021-ben

 

A TEF Észak-Magyarországi Igazgatóságának miskolci telephelyén létesített gyártó- és összeszerelő üzem azzal a céllal jött létre, hogy az itt készülő acélelemekből 60 m² alapterületű (tovább bővíthető) könnyűszerkezetes, földszintes lakóházak épüljenek a felzárkózó települések hátrányos helyzetű családjainak.

A könnyűszerkezetes házelemek szemléltetése a „mintaházon”

  Az elkészült „mintaház”

A program két fő célt tűzött ki maga elé: komfortos, „életkezdést segítő bázist” nyújtani a rászorulóknak, és emellett képzést, majd folyamatos munkát, biztos megélhetést adni a házak építőinek, akik szintén ebből a célcsoportból kerülnek ki. Ezzel a TEF részt vesz a hátrányos helyzetű településeken a munkahelyteremtésben, javítja a lakhatási feltételeket, segíti a hátrányos helyzetű emberek gazdaságba való visszatérését, ösztönzi a társadalmi mobilitást. Több száz hátrányos helyzetű ember juthat így a jövőben korszerű otthonhoz, és legalább ugyanennyien munkához is, az elemek gyártása és a lakások felépítése révén.

A gyártáshoz és az előszereléshez szükséges munkaerőt a TEF saját szakmai képzéseinek keretében biztosítja, azaz folyamatosan gondoskodik a munkások szakmai át- és továbbképzéséről. Az építkezések pedig gyakorlati képzőhelyet biztosítanak ehhez.

 

 

Varroda – Tiszaroffon és Kisszentmártonban

A TEF Észak-Alföldi Igazgatósága Tiszaroffi Fejlesztési Központjában alakította ki első varrodai tan- és termelőműhelyét 2020-ban. A varrodai szolgáltatások Tiszaroffon és a térségben hiánypótló szolgáltatásként merültek fel, ezért betanított textiltermék-összeállító képzést indítottunk a helyieknek. A műhelyben előállított női és férfi munkaruházati termékeket a TEF saját képzésein is hasznosítja, illetve több külsős megrendelőnek is dolgozik a 11 fős üzem.

 

A tiszaroffi varroda

2021 őszén a Baranya vármegyei Kisszentmártonban újabb varroda kezdte meg működését. Az önkormányzattal partnerségben létesített tan- és termelőműhelyben jelenleg 9 munkavállaló dolgozik, az új helyi munkalehetőséggel ezen a településen is hátrányos helyzetű családok kaptak esélyt arra, hogy életkörülményeik javuljanak.

A varrodák hosszú távú célja, hogy a termelés növekedésével és a bevételek emelkedésével piaci alapú foglalkoztatás valósuljon meg az üzemekben.

 

A kisszentmártoni varroda  

 

 

 

Zöldségfeldolgozó termelőüzem – Sellyén

A Baranya vármegyei sellyei járás gazdasági szerkezetében a mezőgazdaság túlsúlya egyedülálló, a termés értékesítéséhez pedig szükségszerűen kapcsolódik az élelmiszer feldolgozása is. Ezt a helyi adottságot figyelembe véve valósult meg egy Zöldségfeldolgozó termelőüzem Sellyén, 2022 márciusában.

A tevékenység ellátásához a szakmai tudást Kiskerti növénytermesztő képzésen sajátították el a munkavállalók.

A sellyei zöldségfeldolgozó termelőüzem

 

A feldolgozásra szánt zöldséget helyben termelik meg a partnerséget vállaló, 12 környező ormánsági településen. Az üzem, valamint a paprika feldolgozásához szükséges eszközberuházás mellett a paprikapalánták termesztésére szolgáló 1500 m² fóliaház is megépült a szomszédos Drávaiványiban. A TEF legújabb termelőüzeme hosszútávon biztosíthat munkahelyet és így megélhetést a környékbeli családoknak.

Az üzem profiljának bővítése céljából az eddigi üzemen kívüli rész átalakítása kezdődött meg. A 2023 októberére elkészülő egységben savanyítási feldolgozás veszi kezdetét, melyhez a munkavállalók szakmai kompentenciák birtokába Konzervgyártó szakmai képzés által kerültek.

A feldolgozásra tervezett első növény az őszi káposzta. A savanyító részleg névleges teljesítménye szezonálisan mintegy 300 tonna káposzta.

A profilbővítés a fóliaház termesztési körét is kibővíti. A paprikapalánták értékesítése után a káposztapalánták nevelése a fő feladat. A többszintű igények kielégítése okán a fóliaház kapacitása egész évben lekötötté válik.

 

A drávaiványi fóliasátor

 

 

Eseménynaptár

2024. Június
HKSzCsPSzV
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hétfői munkanapon: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512