A mobilitási mentorképzésekről

A 311/2021. (VI.7.) Korm. rendelet alapján a képzésszervezőnek minden komplex felzárkózási képzés megvalósításához kötelező mobilitási mentort biztosítania. A mentor kiemelt feladata mindazon felnőttképzési tevékenységet kísérő és támogató szolgáltatásnak és a szolgáltatáshoz való hozzáférésnek a biztosítása, mely a résztvevők hátrányainak enyhítésére, a fejlődési folyamatot korlátozó körülményeknek a megszüntetésére irányul. Ahhoz, hogy ezt a meglehetősen összetett, ám igen értékes segítői, hátránykompenzációs tevékenységet a mentorok a szabályozási célokhoz illeszkedve, szakmailag megfelelően lássák el, országosan egységes elvek és tartalom alapján kerülnek felkészítésre. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság igazgatóságai biztosítanak helyszínt a képzéseknek, melyeket minden jelentkező térítésmentesen, ingyenesen végezhet el. A jelentkezéseket intézményünk az alábbi online regisztrációs felületen fogadja:

Regisztráció a mentorképzésre

A képzések folyamatosan, a regisztrációhoz igazodva indulnak, több turnusban az elkövetkező időszakban. Amennyiben érez magában elhivatottságot a nehéz sorsú honfitársaink támogatása, segítése iránt, jelentkezzen még ma a mobilitási mentorképzésre! Számítunk Önre is!

Bővebben a mobilitási mentorképzésről

A képzésre jelentkezők az első képzési napon, a szerződés aláírását követően egy online felületen (moodle) hozzáférést kapnak a TEF honlapján elérhető tananyaghoz. A moodle felületén 6 tananyagegység található, melyet a résztvevő saját tempójában dolgoz fel, majd a tananyagegységek végén modulzáró vizsgát tesz.

A képzés alatt a tananyagegységekért felelős oktatók folyamatosan rendelkezésre állnak a megadott elérhetőségeiken.

 

30 órás képzés

Diplomával jelentkezőink részére a 30 órás online képzések folyamatosan indulnak.

A tananyagegységek:

Ssz.

A tananyagegység megnevezése

Elméleti óraszám

Gyakorlati óraszám

Összes óraszám

1.

A hátrányos helyzetűek támogató szolgáltatási alrendszerei Magyarországon (szociális, foglalkoztatási, képzési alrendszerek)

3

0

3

2.

A szak- és felnőttképzés új rendszere

3

0

3

4.

Az asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata

1

5

6

5.

Az egyéni fejlesztési terv összeállításának módszertana

3

12

15

6.

Az egyéni fejlesztés dokumentálásához szükséges informatikai ismeretek

0

3

3

 

Összesen

10

20

30

 

A képzés távoktatásban, online történik, de az első napon szükséges a személyes jelenlét, a képzési szerződés aláírása, valamint a 6 órás „Asszertív kommunikáció” című modul oktatása miatt.

A „Az egyéni fejlesztési terv összeállításának módszertana” című tananyag esetében egy alkalommal skype-on keresztül online formában zajlik az oktatás.

A 30 órás képzés időtartama 1-2 hónap az igazgatóságok által tervezett időbeosztás alapján.

A képzés vizsgával zárul, ami online formában történik.

 

 

120 órás képzés

A középfokú végzettséggel rendelkezőknek szóló 120 órás képzésünk esetén a 88 óra gyakorlati oktatás jelenléti formában valósul meg a jelentkező által a regisztrációkor választott igazgatóságon.

A képzés körülbelül 2-3 hónap az igazgatóságok által tervezett időbeosztás alapján.

A tananyagegységek:

Ssz.

A tananyagegység megnevezése

Elméleti óraszám

Gyakorlati óraszám

Összes óraszám

1.

A hátrányos helyzetűek támogató szolgáltatási alrendszerei Magyarországon (szociális, foglalkoztatási, képzési alrendszerek)

8

0

8

2.

A szak- és felnőttképzés új rendszere

8

0

8

3.

Önismeret

0

24

24

4.

Az asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata

4

16

20

5.

Az egyéni fejlesztési terv összeállításának módszertana

12

36

48

6.

Az egyéni fejlesztés dokumentálásához szükséges informatikai ismeretek

0

12

12

 

Összesen

32

88

120

 

A képzés vizsgával zárul, ami az igazgatóság döntése alapján lehet online vagy jelenléti is.

Amennyiben a vizsgázó jelenléti vizsgán szeretne részt venni, az igazgatóság biztosítja ennek lehetőségét.

 

Több mint képzés: országos szakmai közösség

A mobilitási mentorképzést elvégzők nem csupán az elsajátított ismeretekkel és egy tanúsítvánnyal gazdagodnak, hanem a mentorok országos szakmai közösségének a tagjaivá is válnak. E közösség a mentor döntésének megfelelően többszintű együttműködést kínál valamennyi végzett programrésztvevő számára, melynek elsődleges célja: az aktuális szakmai és módszertani ismeretekhez és megbízáshoz juttatni a képzést elvégzetteket. A komplex felzárkózási képzést indítani szándékozó felnőttképzők a 311/2021. (VI.7.) Korm. rendelet alapján kizárólag a TEF által felkészített szakemberek közreműködésével valósíthatják meg a programjukat, ezért e munkaerő-piaci kereslethez intézményünk a képzést eredményesen elvégzett résztvevők elérhetővé tételével igyekszik biztosítani a megfelelő kínálatot az ország valamennyi régiójában.

A felnőttépzők számára a mobilitási mentorok elérhetőségét a háromszintű szakmai közösség az alábbiak szerint biztosítja:

  1. a TEF munkatársainak közvetítésével,
  2. a mentorok zártrendszerű, országos adatbázisához való hozzáféréssel, valamint
  3. a Mobilitási Mentorok Országos Referenciarendszeréhez való hozzáféréssel (lásd: ábra).

Ez utóbbi – a szakmai közösség legmagasabb részvételi szintjeként – a felnőttképzőket nem csupán a mentorok területi elérhetőségéről informálja, hanem azok teljesítményéről is: a foglalkoztatásba segítettek száma objektív alapokra helyezi a szakemberek eredményeit, melynek hitelességét a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság ellenőrzi és igazolja. 

Eseménynaptár

2024. április
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hónap első hétfői munkanapján: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512