Észak-Magyarországi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság

Bemutatkozás

Az Észak-Magyarországi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatósághoz a régió három megyéje, Borsod- Abaúj-Zemplén, Heves, és Nógrád megye tartozik. Az igazgatóság 7 szervezeti egysége révén közreműködik a megyékben a hátrányos helyzetben lévők társadalmi felzárkózását támogató, diagnózis alapú és jelenlét típusú programok megvalósításában.

Az igazgatóság feladata az eltérő társadalmi státuszú rétegek közti különbségek csökkentése, a köztük levő esélyegyenlőtlenségek megszüntetése, valamint a területi és társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése, különös tekintettel a romák foglalkoztatására, integrációjuk elősegítésére.

A társadalmi felzárkózást támogató tevékenységének elsődleges célja, hogy az intézmény közreműködése révén pozitív irányban változzon működési területén a szegénységben élő társadalmi csoportok – jellemzően romák – helyzete, erősödjön az egyének és közösségek önmagukról való gondoskodásának, aktivitásának képessége, növekedjen a társadalom összetartó ereje, csökkenjenek a társadalmi és területi különbségek.

A hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának bővítése valamint a társadalmi felzárkózás elősegítése érdekében az intézmény – a projektek megvalósításán keresztül – területi koordinációs feladatokat lát el, lehetőséget biztosít szakmai képzettségek megszerzésére irányuló képzéseken történő részvételre, közreműködik a felzárkózást akadályozó lakhatási feltételek javításában. Támogatja a gyermekek és az ifjúság esélyegyenlőségét, felzárkózását, a szociális hátrányok megszüntetését.

A területi felzárkózás elősegítése érdekében célzott felzárkózási programokat hajt végre, szakmailag támogatja a területi felzárkózást segítő programok végrehajtását, ellátja a „Felzárkózó települések” hosszú távú programjával, illetve a munkaerő-piaci hátrányok csökkentése, a helyi foglalkoztatás bővítése, a vidék lakosságmegtartó képességének növelése céljából szükséges gazdaságélénkítő programokkal összefüggő feladatokat.

Ezeken túl, a hátrányos helyzetűek szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása érdekében munkaerő-piaci és szociális szolgáltatásokat kínál. Feladatainak ellátása során együttműködik a társadalmi felzárkózásban érintett szervezetekkel, intézményekkel, kiemelt együttműködő partnerei a települések roma nemzetiségi önkormányzatai.

Az igazgatóság rendelkezik azzal a tíz éves tapasztalattal, amely a társadalmi felzárkózás gyakorlatát jelenti. Képes ellátni azokat az állami feladatokat, amelyek a társadalmi felzárkózás, a területfejlesztés, a leghátrányosabb térségek komplex felzárkózási, esélyteremtési rendszerét alkotják.

Az Észak-Magyarországi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság szervezeti egységei

Észak-Magyarországi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság
3518 Miskolc, Erenyő u.1.

Ózdi Kirendeltség
3600 Ózd, Kiserdő alja 1-2.

Bodroghalom Fejlesztési Központ
3987 Bodroghalom Szabadság u. 60.

Tornanádaska Fejlesztési Központ
3767 Tornanádaska Kossuth L. u. 50.

Egri Kirendeltség
3300 Eger, Klapka Gy. u. 1.

Pétervására Fejlesztési Központ
3250 Pétervására, Keglevich u. 19.

Bátonyterenye Fejlesztési Központ
3070 Bátonyterenye, Molnár S. u. 2.

Eseménynaptár

2024. Június
HKSzCsPSzV
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hétfői munkanapon: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512