Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Bemutatkozás

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságot a Belügyminisztérium – a kormány felhatalmazásával – 2019. augusztus elsejével hozta létre. A Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával összhangban a társadalmi felzárkózás, a mélyszegénység megszüntetése és az esélyteremtés terén ellátja a felzárkózás képzési, szervezési és módszertani feladatait, illetve hozzá kapcsolódó mentori támogatást nyújt.

Feladataink közé tartozik

  • az esélyteremtés fejlesztése,
  • a gyermekek és az ifjúság esélyegyenlőségének, felzárkózásának, szociális hátránykompenzációjának elősegítése,
  • a hátrányos helyzetű felnőttek felzárkózásának elősegítése,
  • a területi felzárkózás elősegítése érdekében területi felzárkózást segítő programok végrehajtásának szakmai támogatása,
  • a határon túli magyarlakta területeken felzárkózási modellprogramok átvételének elősegítése,
  • a Biztos Kezdet Gyerekházak és a Tanoda program pályáztatásával és finanszírozásával kapcsolatos feladatok ellátása,
  • a „Felzárkózó települések” hosszú távú programjával kapcsolatos feladatok ellátása,
  • a munkaerő-piaci hátrányok csökkentése, a helyi foglalkoztatás bővítése, a vidék lakosságmegtartó képességének növelése céljából szükséges gazdaságélénkítő programok megvalósulásának elősegítése,
  • a roma nemzetiséghez kapcsolódó feladatok ellátásában való közreműködés.

A Főigazgatóság központja Budapesten van, és 5 regionális igazgatósággal működik.

Komplex programokkal a társadalmi felzárkózásért

Országos hatáskörű szervezetként a TEF küldetésének tekinti egy olyan társadalomfejlesztő, esélyteremtő szerep felvállalását, amelynek révén a hátrányos helyzetű munkavállalók fokozatosan, lépésről-lépésre aktív munkaerő-piaci szereplők lesznek.
Olyan módszereket és eszközöket alkalmazunk, amelyek hatására a projektekbe és a képzésekbe bevontak személyes fejlődésük eredményeként helyi közösségeik, majd a szélesebb társadalmi közösségek aktív tagjaivá válnak, javulnak szociális és életviteli készségeik, mentális és pszicho-szociális állapotuk. Képessé válnak a közösségben, közösségi tevékenységekben való aktív részvételre, bekapcsolódhatnak képzési, foglalkoztatási programokba, hosszú távon pedig bővülnek elhelyezkedési esélyeik. Ezzel együtt kialakul, illetve növekszik bennük az öngondoskodás, az egyéni felelősségvállalás igénye, ezáltal csökken leszakadásuk mértéke, illetve mérséklődik az attitűdbeli eltérés a hátrányos helyzetben lévő inaktívak és a társadalmilag-gazdaságilag aktívak életvitele között.

A leghátrányosabb helyzetű térségekben komplex programokkal támogatjuk a társadalmi felzárkózás folyamatát. Részt veszünk számos készségfejlesztő tréning megvalósításában. A képzések mellett mentori szolgáltatást és a hétköznapi problémák megoldásában is segítséget nyújtunk.
A hátrányos helyzetű gyermekek esélyeinek javítását, képességeik kibontakoztatását, fejlesztését a Biztos Kezdet Gyerekházak, illetve a Tanoda program megvalósításával támogatjuk.
Kiemelt helyet foglal el a TEF tevékenységében az önkormányzatok helyi esélyegyenlőségi programjai kidolgozásának és nyomon követésének segítése.

A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia irányelvei szerinti felzárkózási programok megvalósításában a TEF meghatározó szerepet tölt be. Ennek érdekében a lehető legszélesebb körben működünk együtt a települési és kisebbségi önkormányzatokkal, munkáltatókkal, egyházakkal, oktatási intézményekkel, szociális, valamint civil szervezetekkel.

Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Székhely: 1135 Budapest, Szegedi út 35-37.
Központi telefonszám: +36 1 896-9514
Központi e-mail: foigazgatosag@tef.gov.hu

Eseménynaptár

2021. Október
HKSzCsPSzV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Társoldalak

PKR belépési pont

Eper belépési pont

Útravaló Ösztöndíjprogram
belépési pont

Útravaló program
Ügyfélszolgálat:
utravalo@tef.gov.hu

Telefonszámok:
+36 1- 896-95-13
+36 1- 896-95-04