Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Bemutatkozás

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságot (TEF) a Belügyminisztérium – a kormány felhatalmazásával – 2019. augusztus elsejével hozta létre. A TEF – a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával összhangban a társadalmi felzárkózás, a mélyszegénység megszüntetése és az esélyteremtés terén – ellátja a felzárkózás képzési, szervezési és módszertani feladatait, illetve hozzá kapcsolódó mentori támogatást nyújt.

Feladataik közé tartozik

  • az esélyteremtés eszköztárának fejlesztése,
  • a gyermekek és az ifjúság esélyegyenlőségének, felzárkózásának, szociális hátránykompenzációjának elősegítése,
  • a hátrányos helyzetű felnőttek felzárkózásának elősegítése,
  • a területi felzárkózás elősegítése érdekében területi felzárkózást segítő programok végrehajtásának szakmai támogatása,
  • a határon túli magyarlakta területeken felzárkózási modellprogramok átvételének elősegítése,
  • a Biztos Kezdet Gyerekházak és a Tanoda program pályáztatásával és finanszírozásával kapcsolatos feladatok ellátása,
  • a „Felzárkózó települések” hosszú távú programjával kapcsolatos feladatok ellátása,
  • a munkaerő-piaci hátrányok csökkentése, a helyi foglalkoztatás bővítése, a vidék lakosságmegtartó képességének növelése céljából szükséges gazdaságélénkítő programok megvalósulásának elősegítése,
  • a roma nemzetiséghez kapcsolódó feladatok ellátásában való közreműködés.

A TEF egy országos központtal (1135 Budapest, Szegedi út 35-37.), 5 igazgatósággal (Székesfehérvár, Pécs, Miskolc, Debrecen, Kecskemét), valamint 18 fejlesztési központtal és 4 kirendeltséggel működik.

 


Komplex programokkal a társadalmi felzárkózásért

Országos hatáskörű szervezetként a TEF küldetésének tekinti egy olyan társadalomfejlesztő, esélyteremtő szerep felvállalását, amelynek révén a hátrányos helyzetű munkavállalók fokozatosan, lépésről-lépésre aktív munkaerő-piaci szereplők lesznek.

Olyan módszereket és eszközöket alkalmaz, amelyek hatására a projektekbe és a képzésekbe bevontak személyes fejlődésük eredményeként helyi közösségeik, majd a szélesebb társadalmi közösségek aktív tagjaivá válnak, javulnak szociális és életviteli készségeik, mentális és pszicho-szociális állapotuk. Képessé válnak a közösségben, közösségi tevékenységekben való aktív részvételre, bekapcsolódhatnak képzési, foglalkoztatási programokba, hosszú távon pedig bővülnek elhelyezkedési esélyeik. Ezzel együtt kialakul, illetve növekszik bennük az öngondoskodás, az egyéni felelősségvállalás igénye, ezáltal csökken leszakadásuk mértéke, illetve mérséklődik az attitűdbeli eltérés a hátrányos helyzetben lévő inaktívak és a társadalmilag-gazdaságilag aktívak életvitele között.

A TEF projektjeivel közvetlenül segít a hátrányos helyzetű embereknek, de ugyanilyen fontosnak tartja a közvetett, vagyis a célcsoportot közvetlenül nem érintő szakmai és módszertani támogatást is. Ilyenek például a helyi esélyegyenlőségi programok és a felzárkózási-, településfejlesztési pályázatok módszertani támogatása, az esélyteremtési projektek forrásfelhasználásának nyomon követése, elősegítése, a gazdaságélénkítésben érintett települések programjainak generálása, a felzárkózási partnerség és a szakmaközi együttműködés erősítése, valamint a Biztos Kezdet Gyerekházak és Tanodák szakmai, finanszírozási feladatainak ellátása.

A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia irányelvei szerinti felzárkózási programok megvalósításában a TEF meghatározó szerepet tölt be. Ennek érdekében a lehető legszélesebb körben működik együtt a települési és kisebbségi önkormányzatokkal, munkáltatókkal, egyházakkal, oktatási intézményekkel, szociális, valamint civil szervezetekkel.

 

Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Székhely: 1135 Budapest, Szegedi út 35-37.
Központi telefonszám: +36 1 896-9514
Központi e-mail: foigazgatosag@tef.gov.hu

Eseménynaptár

2024. április
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hónap első hétfői munkanapján: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512