Társadalmi Mobilitási Szakértői Bizottság

 

A komplex felzárkózási képzések jogalkotói szándéknak megfelelő működését a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságtól szervezetileg elkülönült szakmai grémium segíti.

 

A Társadalmi Mobilitási Szakértői Bizottság a komplex felzárkózási képzésekről szóló 311/2021. (VI.7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 8.§-a alapján létrejött szakmai tanácsadó testület, amelynek feladatai az alábbiak.

 

1. Feladatai

  1. A Korm. rendeletben meghatározott, a komplex felzárkózási képzések szakmai és módszertani feladatainak ellátását tanácsadó testületként állásfoglalásokkal segíti.
  2. Formai, tartalmi és alkalmazhatósági szempontból megvizsgálja és véleményezi a Korm. rendeletben meghatározott szakmai és módszertani feladatok ellátásához kapcsolódó útmutatókat, ajánlásokat.
  3. A Főigazgatóság felkérésére megvizsgálja és véleményezi a Korm. rendeletben foglalt szakmai és módszertani követelményektől való eltérések iránti kérelmeket, és állásfoglalást fogalmaz meg a követendő eljárásra vonatkozóan.
  4. Nyomon követi a Korm. rendelet szerinti mobilitási mentori tevékenység gyakorlati megvalósítását és a tapasztalatok alapján fejlesztési, változtatási javaslatokat fogalmaz meg.

 

2. Szervezeti felépítése

A Bizottság öt tagból áll, amelynek tagjait a társadalmi felzárkózásban érintett, alábbi szakterületek delegálják:

  • a társadalmi felzárkózási operatív szakterület képviseletében a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság,
  • a társadalmi felzárkózási szakpolitikai terület képviseletében a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság,
  • a közfoglalkoztatási szakterület képviseletében a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság,
  • a felnőttképzési operatív szakterület képviseletében a Felnőttképzők Szövetsége, valamint
  • a felnőttképzési szakpolitikai szakterület képviseletében a Kulturális és Innovációs Minisztérium Foglalkoztatásért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság Felnőttképzési Főosztály.

 

A Korm. rendelet 8.§ (3) bekezdése alapján a tagokat a Főigazgatóság vezetőjének javaslatára a társadalmi felzárkózásért felelős miniszter nevezi ki két évre.

 

A Bizottság feladata a komplex felzárkózási képzések rendszerében: információ- és tapasztalatgyűjtés e programok által leginkább érintett szakterületekről a rendszer szükségszerű „kiigazítása”, valamint a felmerülő kérdésekben kialakított szakmai állásfoglalások meghatározása és nyilvánossá tétele céljából

 

3.) Tanácsadói tevékenységének eredményei

A szakértői bizottság tanácsadói tevékenységéről, a meghozott határozatairól az ügyrend szerint külön összefoglaló dokumentumot vezet „Bizottság Határozatok Könyve” néven, amelynek aktuális változata az alábbi linken érhető el:

 

>>Bizottság Határozatok Könyve linkje<<

Eseménynaptár

2024. április
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hónap első hétfői munkanapján: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512