Gyerekesély projektek a mindennapokban

2020.09.28.

A Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságának Gyerekesély Főosztálya és az EFOP-1.4.1-15-2016-00001 kiemelt projekt közös szervezésében online szakmai napot tartottak – szeptember utolsó előtti hetében – „Gyerekesély projektek a mindennapokban” címmel.

A szokatlan körülmény ellenére 63 regisztrált résztvevővel sikerült lebonyolítani az eseményt. A digitális feltételek használatát még csak most tanulják, de a szakmai műhely tartalma feledtette a kisebb technikai döccenőket. A konferencián a minisztérium és a kiemelt program konzorciumi partnerei, vezetői és szakértői mellett képviseltette magát mind a 31 járás, ahol a helyi projektek megvalósulnak.

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott, ez a mostani alkalom is lehetőség arra, hogy a „Gyerekesély projektek” találkozzanak egymással, a kísérő kiemelt projekttel, illetve a szakmai irányítókkal. Kifejtette, hogy az együttműködés, amelyet ő kezdetektől fogva különös gonddal hangsúlyozott és fontosnak tartott, mára láthatóan a hatékony fejlődés alapjává vált. Ebben a szellemben kell továbbra is dolgozni – mondta Langerné Victor Katalin.

Ezt követően sorra szólaltak meg a „Kiemelt program” konzorciumi partnereinek képviselői, átfogó képet adva a programban végzett tevékenységeikről. Természetesen minden előadásban kiemelt szerepet kapott a tavaszi pandémia helyzet tanulságainak összegzése, különös tekintettel az előttünk álló időszakban várható második járványhullám lehetséges következményeire és az arra adható válaszokra.

Az MTA TK szakmai vezetője, Husz Ildikó a járási projektekben végzett „Értékelő és monitoring tevékenység” tanulságait ismertette. Erdősi Sándor, az MMSZ szakmai vezetője a „Magyar Máltai Szeretetszolgálat kísérőtevékenysége a járási projektek megvalósításában” címmel tartott előadást.  Kovács Erika, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság EFOP-1.4.1-15-2016-00001 kiemelt projekt szakmai vezetőjeként „Hátránykompenzáció az online oktatásban” című előadásában a járványhelyzet okozta, sokszor megoldhatatlannak tűnő nehézségek – technikai feltételek hiánya, szakmai, módszertani hiányosságok, stb. – kezelésére fogalmazott meg szakmai javaslatokat, ajánlásokat.

A kiemelt program szakembereinek beszámolói, javaslatai után a résztvevők megismerhettek néhány bevált jó gyakorlatot a helyi projektek képviselőinek előadásában. Bondor Katalin, a Barcsi járási projekt szakmai vezetője az „Iskolakezdés támogatásának” helyi gyakorlatáról számolt be. Kiss Anett, közösségi házvezető, a Biharkeresztesi közösségi házban zajló munkát mutatta be. Egy sok járás, település számára létező és nehezen kezelhető probléma megközelítésére kaptunk példát Hajnal Istvánnétól, a Kunhegyesi projekt koordinátorától a „Kunhegyesi kábítószerellenes egyeztető fórum” működésének ismertetésén keresztül.  Túróczi Bertalan, az Edelényi járási projekt szakmai vezetője a helyi Gyerekesély Bizottság munkájáról, megalakulásának körülményeiről beszélt.

A konferencia zárásaként Sörös Iván, a Gyermekesély Főosztály vezetője kiemelte, a szokatlan körülmény ellenére nagyon tartalmas és hasznos szakmai napon vehettek részt az online térben jelenlévők. A megbeszélés átfogó képet nyújtott a „Gyerekesély projektben” zajló munkáról, a sikerekről és nehézségekről egyaránt. Az előttünk álló időszakban megrendezésre kerülő szakmai fórumok feladata lesz – minden bizonnyal hasonló, online formában – a most felmerült problémák, témák, javaslatok további részletezése, ajánlások kidolgozása.

Eseménynaptár

2024. Május
HKSzCsPSzV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hétfői munkanapon: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512