Zenével a vírushelyzet idején, avagy miként zajlik a „Mindenki szívében van egy dallam” c. pályázat megvalósítása (1. rész)

2021.03.12.

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság a Belügyminisztérium támogatásával nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatási program (Szimfónia Program) megvalósításának támogatására, melyben összesen 268 pályázó nyert támogatást.
A program küldetése az volt, hogy zenei eszközökkel segítsen a gyerekek és fiatalok szociális problémáin – önismereti és segítő beszélgetésekkel egybekötött – csoportos és egyéni zenetanítás, zenekarépítés útján. Ez a küldetés napjainkban kiterjed arra is, hogy a zene, a zenetanulás olyan lélekbalzsamként szolgáljon, mely megkönnyíti a vírushelyzet átvészelését.

Szeretnénk egy kis betekintést nyújtani arról, hogyan is valósul meg mindez a gyakorlatban.
A pályázat nyertesei közül egy önkormányzati intézmény, következő alkalommal pedig egy egyesületi, és egy alapítványi formában működő szervezetet, a pályázat megvalósítása során végzett munkáját szeretnénk bemutatni.

Litke község Nógrád megyében található, a „Felzárkózó települések” hosszú távú programjában érintett, hátrányos helyzetű kistelepülés.
Litke önkormányzata a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tartja, ám lehetőségeik szűkösek, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a pályázatokon való indulásra. Jó példa erre ez a zenei pályázat is: eddig a hangszeres zeneoktatásnak nem volt a településen szervezett formája. A gondos pedagógusok viszont jelezték Kristófné Dudás Zsuzsanna polgármester asszony és Nyergesné Fodor Éva jegyző asszony felé, hogy az itt élő gyermekek fogékonyak a zene, a mozgás, a tánc művészetének befogadására, elsajátítására. A programba bevont gyermekek 8-12 év közötti tanulók. Fontos szempont volt, hogy a szociálisan hátrányos helyzetben élő gyermekek is sikerélményhez jussanak, olyan tanórán kívüli elfoglaltságot biztosítsanak számukra, melyet nem kényszerből, hanem örömmel, önszántukból végeznek.
A program célja – a zene megkedveltetésén túl – az oktatók és a gyermekek közötti közvetlen kapcsolat kialakítása, a segítő beszélgetések az élet minden területén támpontot nyújthatnak a gyerekeknek. Litkén az oktatók – Németh Anna, Berki László, Kovács Zsolt, Lakatos Zoltán – érzékenysége biztosítja mindezt. A foglalkozások között van gitároktatás, énekoktatás, valamit dráma foglalkozás, hegedűoktatás, ütős hangszerek közül pedig doboktatás folyik. A pályázati keret lehetőséget biztosít a tanításhoz szükséges hangszerek, felszerelések megvásárlásához, valamint az oktatók bérének finanszírozásához.
A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések szükségessé tettek néhány módosítást a foglalkozások lebonyolítása terén: egy-egy alkalommal maximum 5 fő vesz részt a foglalkozáson, maszkot viselve, betartva a biztonságos távolságot.

A program első lépése a decemberben megtartott hangszerbemutató volt, ahol a tanulók osztályonként vettek részt, az óvintézkedéseket szem előtt tartva. Januárban elkezdődtek a foglalkozások, február közepén pedig az összes hangszer is megérkezett. A foglalkozások azóta is nagy lelkesedéssel és maximális felkészültséggel kerülnek megtartásra, a gyerekek legnagyobb örömére.

Eseménynaptár

2024. Március
HKSzCsPSzV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hétfői munkanapon: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512