Az Országos Esélyegyenlőségi Mentorhálózat 10 éve

A Magyarország Alaptörvényében rögzített esélyegyenlőségi szempontok, valamint az Egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényben foglaltak alapján a helyi esélyegyenlőségi programok (HEP) elkészítésekor különös tekintettel kell lenni a nők, a mélyszegénységben élők, a romák, a fogyatékkal élő személyek, valamint a gyermekek és idősek csoportjára. A cél az, hogy az összes településen segítsük ezen célcsoportok esélyegyenlőségének növelését, biztosítva a széleskörű, komplex társadalmi felzárkózás kereteit. A cél elérése érdekében a települési önkormányzatok ötévente – a következő öt évre – helyi esélyegyenlőségi programot (HEP) fogadnak el. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) – a települési önkormányzatok helyi esélyegyenlőségi programjainak elkészítését segítő – országos esélyegyenlőségi mentori hálózatot működtet. Az önkormányzatok a mentorhálózat segítségével egységes elvek alapján készítik el a HEP-eket. Az esélyegyenlőségi célcsoportok helyzetének változását célzó intézkedések országos szinten is nyomon követhetőek az e célra kifejlesztett HEP szoftver segítségével.

A TEF – és korábban jogelődjei – által működtetett Országos Esélyegyenlőségi Mentorhálózat (OEMH) immár 10. esztendeje tölti be küldetését, látja el feladatait. Szakmai irányítása, munkájának szakmai segítése és értékelése, a belépő új mentor kollégák képzése, betanítása, folyamatos segítése a Program-végrehajtási és Módszertani Főosztály szervezeti keretében működő HEP Osztály koordinálásával történik.

A TEF igazgatóságain jelenleg 18 mentor látja el – a Helyi Esélyegyenlőségi Programok Osztálya szakmai irányítása mellett – a HEP-ekkel kapcsolatos feladatokat az ország települései, valamint a Főváros és kerületei – összesen 3.178 – önkormányzata tekintetében. Az önkormányzatok részéről díjmentesen igénybe vehető szolgáltatás része az önkormányzati HEP referensek képzése, a helyszíni mentorálás, az irodai fogadónap, a HEP Fórumon történő részvétel, valamint az e-mailen, telefonon, illetve egy internetes támogató szoftveren keresztül történő folyamatos kapcsolattartás, szakmai segítségnyújtás.

A publikált Helyi Esélyegyenlőségi Programok elérhetősége:

https://hep.tef.gov.hu/ weboldalon, jobb oldali felső sarok: HEP keresés funkciónál a település nevének beírásával történhet (nem szükséges hozzá regisztráció).

A szemléletformáló tréningjeinket önkormányzatok, szervezetek, intézmények, projektek megrendelésére szervezzük. 2022 szeptemberétől képzéseink a módosult felnőttképzési törvény alapján valósulnak meg. A kapcsolódó jogszabályok szerint, a társadalmi változásokhoz, a tapasztalatok bővüléséhez és a háttérrendszerek fejlődéséhez igazítottuk a képzések szakmai tartalmát, amelyben kiemelt szerepet kapott az önkormányzati munkatársak szemléletformálása.

A korábbiakban megvalósított projekt, az ÁROP-1.A.3-2014 – Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban c. projekt feladatai szorosan kapcsolódtak az esélyegyenlőségi mentorhálózat tevékenységeihez.

Célja volt: a HEP végrehajtásához szükséges járási szintű szolgáltatási és intézményi együttműködések kialakítása, együttműködési megállapodások megkötése, járási szintű felzárkózási kerekasztal létrehozása és működtetése. Feladata volt, hogy áttekintse a térség önkormányzatainak a HEP-jeit, összehangolja a térségben tervezett intézkedéseket és fejlesztéseket, ezzel az esélyegyenlőségi elvárások helyi megvalósulását támogatta. Záró dokumentumként a HEP-ekre alapozva készültek el a Járási Esélyteremtő Programtervek.

Az előző évben záruló, EFOP-1.6.3. megyei projekt fő feladatai szorosan kapcsolódtak az esélyegyenlőségi mentorhálózat tevékenységéhez.

Célja volt a megyei szintű együttműködési modellek kialakítása a tartós szegénységben élők, romák felzárkózása, valamint a velük foglalkozó szervezetek hatékonyabb beavatkozásait segítő fejlesztések támogatása a konvergencia régiókban. Konzorciumi pályázás esetében a mentorok folyamatosan segítették a projekt tevékenységeit.
A teljes projektidőszak alatt országosan 108 Megyei Felzárkózási Fórumot tartottak, a Fórum által létrehozott Munkacsoportok tematikus ülései országos összegzésben 216, közösségi együttműködést erősítő rendezvények a teljes projektidőszak alatt 216 alkalommal valósultak meg, amelyeket az esélyegyenlőségi mentorhálózat szakmai segítsége kísért végig.
HEP önkormányzati referens képzésen 45 felzárkózási munkatárs, attitűd formáló, szervezetfejlesztő képzéseken 95 fő vett részt.
A megyei projekt fő eredményeként mind a 18 résztvevő megyében elkészült a Szolgáltatási Út Térkép és az Esélyteremtő Paktum, amelyekhez a HEP helyzetelemzései és intézkedései adták az alap koncepciót.

Eseménynaptár

2024. április
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hétfői munkanapon: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512