Országossá vált a „Maradj otthon – Műveld a kerted!” TEF-akció

2020.04.30.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a Dél-Dunántúl is bekapcsolódott a programba.

Sztojka Attila, a TEF főigazgatója Fehérgyarmaton, Nagyecseden, Mátészalkán találkozott hátrányos helyzetű családokkal, amelyek tagjai zöldségtermesztéshez szükséges vetőmag-csomagokat és kerti kézi szerszámokat kaptak saját kertjeik műveléséhez, illetve környezetük szépítéséhez.

A „házunk tájának” rendben tartása nem csak a szűkebb környezet számára fontos, hanem a település lakóközösségének is. Egy adott település általános rendezettsége pozitív hatással van az ingatlan-kínálatra, az idegenforgalomra, a gazdasági befektetési hajlandóságra, a vállalkozások alapítására, a munkalehetőségekre.   

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság „Maradj otthon – Műveld a kerted!” kezdeményezése ezt a célt is szolgálja azon felül, hogy a családok – a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben – hasznosan tölthetik otthoni idejüket és az önellátás révén olyan terményekhez juthatnak, amelyek az egészséges táplálkozást segítik. A dolgos kezek hozzák meg a normális életet, fontos a környezeti nevelés, a saját munka becsülete, a példamutatás! Amennyiben beleivódik a jövő és a jelen nemzedékeibe a környezeti és társadalmi felelősség, akkor egy fenntarthatóbb és élhetőbb jövőre számíthatunk.

Fehérgyarmaton Péter Csaba, Nagyecseden Kovács Lajos, Mátészalkán Hanusi Péter polgármester volt jelen az eseményen.   

A Dél-Dunántúlon – a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság munkatársai – öt településre juttatnak eszközöket, területenként 15-20 család kap segítséget. 

A Tolna megyei Faddon Pájer László, a TEF főigazgató-helyettese adta át a csomagokat, jelen volt Fülöp János, a település polgármestere is, aki üdvözölte a kezdeményezést.

A Somogy megyei Lakócsán Csonka József polgármester köszönetét fejezte ki, hogy részt vehetnek a TEF-kezdeményezésben. Újvárfalván a családok képviselői és Kiss Péter Pálné polgármester vette át a csomagokat, Rinyabesenyőn pedig Orsós Gábor alpolgármester is jelen volt az átadáson.

Az egységcsomagokban – a legszükségesebb kerti eszközök, ásó, kapa, gereblye mellett – különféle zöldség-vetőmagok, (pl. répa, petrezselyem, uborka, cékla, borsó, retek, bab és tök) és virágmagok is voltak. Ezeket – a tervek szerint – a későbbiekben palántákkal is kiegészítik, hogy minél több egészséges, friss, saját termésű zöldségféle kerülhessen a családok asztalára.

Eseménynaptár

2024. Július
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hétfői munkanapon: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512