Roma kulturális pályázatok

Mutassuk be a sokszínű roma kultúrát! – Újabb pályázati lehetőség

2021.04.08.

A Belügyminisztérium megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) pályázatot hirdet roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására. 2021-ben erre összesen 50 millió forintot biztosítanak.

A pályázat célja:

  • a roma kulturális értékek megismerése, bemutatása;
  • a roma nemzetiségi hagyományok megőrzése, átadása fiatalabb korosztályoknak;
  • a fiatal roma generáció identitásvesztésének megakadályozása;
  • roma nemzetiség kulturális örökségeinek és múltjának megismerése a zene, képzőművészet, tánc, filmművészet, iparművészet, kézművesség és egyéb művészeti ágak által;
  • roma nyelv (romani és beás) bemutatása, megismertetése;
  • a célnak megfelelő közösségi tevékenységek lebonyolítása.

A mostani pályázat egyik kötelező programeleme: megemlékezés a Roma Holokausztról.

A roma kultúra értékeinek bemutatása hozzájárulhat az előítéletek csökkentéséhez, erősítheti a különböző kultúrából származó emberek kölcsönös megbecsülését. A romák számára pedig eszköz lehet kulturális örökségünk megismerésére, az identitás megerősítésére.

A támogatás nem használható fel falunapok, roma napok, karácsonyi ünnepségek, gyereknapok megrendezésére, csak a színvonalas roma kultúrát bemutató kulturális eseményre, termékre.

Nem támogatható önmagában a gasztrokultúra bemutatása sem, csak kizárólag, mint kísérő esemény. Amennyiben gyerekprogramokat is szervezni kívánnak, úgy elvárás, hogy azok tartalma, megvalósítása is igazodjon a pályázati célokhoz.

A felhívásra jelentkezhetnek egyebek között roma és nem roma szervezetek, önkormányzatok, egyházak, roma kulturális egyesületek, Olyan alkotások is bemutathatók, amelyek szerzői nem roma származásúak, de a mű témájában pozitív értelemben foglalkozik a hazai roma közösséggel, roma kultúrával, hagyományokkal, történelemmel.

A beadási határidő 2021. május 10.

Részletek a TEF honlapján.

Felhívás
Útmutató
Összeférhetetlenségi nyilatkozat
ÁSZF

Döntés a „Roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatása” (ROM-RKT-21) elnevezésű pályázatok tekintetében

Tisztelt Pályázó!

A Belügyminisztérium megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett a roma kulturális események megvalósításának, kulturális

tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására. A benyújtott pályázatokkal kapcsolatban a döntés megtörtént, amelynek eredménye a mellékelt döntési listában olvasható.

Gratulálunk a nyertes pályázóknak!

Letöltések

ROM-RKT-21 döntési lista

Eseménynaptár

2023. November
HKSzCsPSzV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hétfői munkanapon: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512