Tartalmas programok a Nefelejcs Biztos Kezdet Gyerekházban

2020.10.12.

A román határ melletti Biharkeresztesen – a COVID-19 vírus miatti veszélyhelyzet után – a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság EFOP-1.4.1 programjának munkatársai kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a családok újra visszatérjenek és rendszeresen látogassák a Biztos Kezdet Gyerekházat. A befektetett munka megtérült, hiszen a vírushelyzet ellenére sikerül bent tartani a programban a családokat, amelyek így, a rendszeres részvétellel valódi esélyt kapnak a hátrányos helyzetükből adódó nehézségeik leküzdésére.

A 2019 januárjától működő új gyerekházas munkatársi csapat – a 2020-ra megemelt normatívának is köszönhetően – sok érdekes, a szülői ötletekre is épülő program megszervezésére vállalkozott. A rendszeres, szülőknek-gyerekeknek biztosított foglalkozások mellett különleges, sokaknak egyszeri élményt jelentő közösségi programokat kínáltak: „Nyárzáró családi délutánt” Chili Bohóc interaktív műsorával, kirándulást a Nyíregyházi Vadasparkba (34 fővel), 3 napos „medencézést” a hőség átvészelésére, a bölcsődébe, óvodába menő gyerekek búcsúztatóját, a zenés „Móka-tornát” a gyógytornász ötleteinek felhasználásával, szerdánként pedig „Babusgatót”, többszöri „Kukoricázást” –  szülői felajánlás segítségével.

Több kulturális rendezvény színesítette a mindennapokat, pl.: könyvtárlátogatás, papírszínházas meseelőadással, melynek célja a könyvtár, a mese, és az olvasás népszerűsítése volt. A „Népmese napján” Benedek Elekről emlékeztek meg az „Okos lány” mese ujjbábos előadásával a Gyerekházban.

A szülői kompetenciák támogatása érdekében meghívták Dr. Veress Erzsébet pszichológust, aki rendszeresen tart interaktív előadásokat, egyéni tanácsadásokat a szülők számára a gyermeknevelés témakörben, ill. a természetes gyógymódok, egészségmegőrzés témát dolgozták föl Bozsódi Erzsébet nyugdíjas pedagógus részvételével, a „Szív hete” keretében pedig a gyerekek súlyának, magasságának mérése történt meg.

Kreatív foglalkozások is színesítették a fenti programokat, pl.: napraforgó- és dinnyekészítés papírból, szív alakú kartonpapír díszítése fonalakkal, filcanyagból kivágott falevelek fűzése, ajtódísz készítése, őszi termésekből (kukorica, napraforgó, borsó) állatformák kirakása, őszi kép készítése.

A biharkeresztesi Nefelejcs Biztos Kezdet Gyerekház a kistérségben hátrányos helyzetben élő 0-3 év közötti gyermekek számára nyújt segítséget, képességeik kibontakoztatására. A házban megvalósuló prevenciós programmal reális lehetőség nyílik a korai, célzott képesség-fejlesztésre, a hátrányos helyzetből fakadó fejlődésbeli elmaradás elkerülésére, a hátrányok mérséklésére, a kirekesztődés megelőzésére.

Eseménynaptár

2024. Március
HKSzCsPSzV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Társoldalak

Jogi tanácsadás

Minden hétfői munkanapon: 8.00 órától 10.00 óráig
 
Telefonszám: 06/1-896-9512